10 Mart 2017

2. İDA KUPASI / MİNİKLERDEN YETİŞKİNLERE

fotoğraf Candan Tırtıl

Her sezon onlarca minik ve büyük sporcu, E klas  kategorilerde  dansa başlıyor. Heyecanla, umutla, çoşkuyla...
Sporcu heyecanlı, Antrenör umutlu, Veli çoşkulu...

Branş canlı, cezbedici, çoşkulu, neşeli ve ışıltılı. Şıkır şıkır capcanlı bir ortam. Büyüsüne kapılan partneri de bulan E klas ile pistte.
sonra? sonrası yüzlerce E klas sporcu geçmişi. Dans sporuna devam etmek, çok meseleyi yürütmek demek. Önce partner sürekliliği olacak. Sonra Türk eğitim sistemi izin verecek ( ki vermiyor...) maddi imkanlar elverecek. Çünkü klasman atladıkça hoca ders ve kostüm masrafları katlanıyor. Ve sporcu ile velisi sebatkar olacak. İş böyle olunca büyük heveslerle başlanan spor anı olarak hafızalarda kalıyor. Ya da benim gibi partner ve eğitim dertleri sebebiyle dansı bırakmak zorunda kalan sporcunun ebeveyninin kulübü ve bloğu dünya zamanında salınıyor. :)

2007 de tanış olduğum Dans Sporu ile 10. yıla giriyorum. Son İda yarışması yetişkinler finali beni hem çok duygulandırdı hem de her olumsuzluğa rağmen umutlandırdı. Ülkenin Dans Sporu geçmişi malum çok yeni. Bu sporun yeşerdiği ve geliştiği yerlerin Üniversiteler olduğu düşünülürse alt branşlardan üstlere sporcu yetişmesi yeni yeni gerçekleşiyor. Bir iki sene öncesine dek Yetişkinler sınıfında sadece +18 den sonra dans sporuna başlayan sporcular bulunurdu. Bugün yarışmayan Canberk Sayın ve Selin Kahraman çifti için yetişkinler arasında " büyümeseler keşke yıldızlar ve gençlerden sonra yetişkinler kategorisinde de kürsüden inmeyecekler" diye şakalaşılırdı. Aslında müthiş güzel bir şeydi bu. Çocukluklarından beri dans eden temel adımla başlayan bu gençler elbette yetişkinler kategorisinde de yeni başlayanların çok çok önünde olacaklardı ki zaten spora çocukluktan başlanmasının amacı da güzelliği de budur.

İda kupasının latin finalinde ki 6 çiftin 5 çiftindeki sporcular minikler, yıldızlar, gençler kategorisinden adım adım büyüyen dans eden sporcular. (6.çift için yanılıyorsam afola :) )  Tablo çok gurur verici olmakla beraber eksik. Keşke onlarca sporcu bu sporu bırakmak zorunda kalmasa yada bırakmasa. Zenginliği hem alttan yetişenlerle hem mevcutlarla devam edebilse.

fotoğraf Candan Tırtıl
Dans sporu tıpkı diğer spor branşlarında olduğu gibi minik takımlardan yetişkinlere sporcu yetiştirmekle rüştünü ispat etmiştir kanımca. Emek, inanç, zaman, çalışma ve ter ile yoğrulmuş bir final ekibi seyrettik. Dansa ara verse bile  vazgeçmeyende, sonradan başlayan da sekiz dokuz yaşından beri danstan hiç kopmayan da aynı pistteydi.

Uluslararası arenaya sporcu yetiştirilebileceğinin en büyük kanıtıdır Taha Batu Çoşar  Oleksandra Shanko çifti  ve Star dans kulübü. Her bir sporcunun her antrenörün ve her velinin emeği ile Miniklerden / Yetişkinlere sporcu yetiştirebilen bir branş olabilmiştir Dans Sporu. Üstelik Türk kültürüne farklı bir spor dalında  ve Dünya sıralamasına sporcu yetiştirerek. Gurur duyulası bir tablo.

Sürekliliğini diliyor gönlüm. Hem nitelik hem nicelik de artışını bekliyor yürek. Ve keşke yetişmiş sporcular bırakmasaydı diyor zihnim. Ve buna da şükür diyerek haz duyuyor gurur duyuyor kalbim.

Hiç yorum yok: